logo UGent

UGent bestudeert microklimaat binnen Gent

Woensdag 24 augustus: Een hete afsluiter van zomer 2016


De zomer van 2016 die tot nu toe weinig thermische uitschieters kende, zal dat deze week nog ruimschoots compenseren. Gisteren lukte het nog net niet om de kaap van de 30 graden te ronden, maar vandaag en ook de komende dagen zal dit wel het geval zijn.
Temperature 23/08/16
Temperatuursverloop op 23/08/16, de tijdsas loopt van middernacht 22/08 op 23/08 tot middernacht 23/08 op 24/08. In het landelijk gelegen meetstation in Melle vallen de temperaturen 's avonds duidelijk verder terug.
Voor ons meetnetwerk is dit uiteraard een heel interessante periode. Er is maximale instraling en weinig wind, de ideale combinatie om aanzienlijke temperatuursverschillen tussen de stad en het omliggende platteland te krijgen. Afgelopen nacht kon er op de momenten dat de wind in Melle volledig wegviel al een verschil tot 5 graden opgemeten worden t.o.v. Gent (dus Melle 5 graden koeler dan de stad). Het is afwachten of er nog grotere temperatuursverschillen zullen genoteerd worden de komende nachten. Daarnaast wordt het ook interessant om te kijken of er overdag duidelijke verschillen in de maxima op de verschillende stadslocaties zullen optreden. Volg hier de live metingen.

De observaties van deze week zullen later vergeleken worden met hoge resolutie weersvoorspellingen over Gent. Op die manier kunnen de weermodellen hopelijk verder verbeterd worden.