logo UGent

UGent bestudeert microklimaat binnen Gent

Dinsdag 11 oktober: Eerste keer onder 0°C ... in Melle

Na een zachte september met zelfs nog enkele tropische dagen (zie ,beleefden we afgelopen zomer een hittegolf in Gent?), aat het nu plots snel. Vanmorgen hebben we voor het eerst negatieve temperaturen kunnen meten. In het landelijke Melle dook het kwik rond zonsopkomst even onder het vriespunt. Nadat de bewolking, die gisteren voor enkele lichte buitjes (tot 2l/m^2 bij Honda) gezorgd had, opgelost was kon het afgelopen nacht bij windstille omstandigheden flink afkoelen. Dit resulteerde dan uiteindelijk bij zonsopkomst nipt in de eerste vorst in Melle.

Temperature summer 2016
Het temperatuursverloop (gebaseerd op 5-min gemiddeldes) voor de nacht van 10/10 naar 11/10. De windstille en heldere omstandigheden zorgen voor een grote afkoeling tijdens de nacht.
Bij de andere weerstations bleven we nog een heel eind verwijderd van het vriespunt. Door de grotere warmtecapaciteit van de gebouwen en verharding en de stedelijke geometrie die uitstraling bemoeilijkt, koelen de stedelijke stations veel minder af. Wondelgem noteerde minima iets boven 4°C en in de Plantentuin ging het kwik niet onder 5°C. In de haven zakte de temperatuur tot net onder 6°C, iets wat in de 2 meetpunten in het hartje van Gent zelfs niet lukte. We merken dat het nachtelijke stedelijk hitte-eiland dat we afgelopen zomer gemeten hebben, ook in de herfst bevestigd lijkt te worden.

Het zal dus serieus koud moeten worden om tot vorst in het centrum van Gent te komen…