logo UGent

UGent bestudeert microklimaat binnen Gent

Dinsdag 20 december: Afgelopen weekend: grijs, grijzer, grijst


De laatste tijd beleven we niet bepaald het meest boeiende weer. Afgelopen weekend vormde hiervan een duidelijke illustratie met grijs en miezerig weer. De Benelux bevond zich onder een hogedrukgebied zoals zichtbaar op onderstaande weerkaart. In de zomer staan hogedrukgebieden garant voor mooi zomerweer maar in de winter durft dat al wel eens tegenvallen. Onder de vleugels van dit hogedrukgebied kregen we rustig maar ook zeer vochtig weer. Dit resulteerde in veel bewolking en gedurende de nacht en ochtend ook lokaal mist. Ander nadelig gevolg van deze zeer stabiele weersituatie was de verhoogde concentraties aan fijn stof (zie voor meer info over luchtkwaliteit ).

Weather Map 18/12/2016 Mist 19/12/2016
Links: KMI weerkaart voor zondag 18/12/2016 om 12UT. Rechts: foto van mistige stationsomgeving op maandagochtend 19/12/2016.
In dit soort weersituaties is er zeer weinig instraling en uitstraling en bijgevolg doen de thermische eigenschappen van het oppervlak er weinig toe. We hebben afgelopen weekend dan ook amper temperatuursverschillen tussen de stations gemeten. Ook de dagelijkse cyclus van de temperatuur was nagenoeg afwezig, er was nagenoeg geen verschil tussen minima en maxima. Dit weertype dat we wel vaker hebben in de winter vormt de tegenpool van een heldere dag waarop we een grote dagelijkse gang en groot verschil tussen stad en platteland meten.

Temperature 17/12/2016-18/12/2016
Temperatuursverloop voor weekend 17/12/2016-18/12/2016.
Maar de weersituatie is duidelijk aan het veranderen. Tegen het kerstweekend zullen lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan zich met ons weer moeien, zal de wind merkbaar aantrekken en zullen we periodes met regen krijgen...