logo UGent

UGent bestudeert microklimaat binnen Gent

Vrijdag 14 juli: Klaar voor Gentse Feesten

Vanaf vrijdag 14/07 staat Gent voor 10 dagen in het teken van de Gentse Feesten. De afgelopen jaren stond dit garant voor meer dan 1 miljoen bezoekers aan de binnenstad. We hebben 1 MOCCA weerstation dat in de feestenzone gelegen is. Het gaat om het weerstation Provinciehuis dat aan het Francois Laurentplein gelegen is (neem er gerust een kijkje als je in de buurt bent, er staat een infopaneel bij). Op dit plein is er tijdens de Feesten een podium, een grote tent, wat kraampjes en uiteraard veel volk. Het is interessant om te kijken of de zeer tijdelijke herbestemming van het plein een invloed zou kunnen hebben op de metingen op deze locatie…
MOCCA station Provinciehuis
Vrijdag 14 juli 2017 aan het MOCCA weerstation Provinciehuis. Op het Francois Laurentplein wordt alles in gereedheid gebracht voor de Gentse Feesten. Wat normaal parking is, wordt voor 10 dagen een festivalterrein.


Hittegolf juni 2017

En het weer ziet er voor de Gentse Feesten editie van 2017 niet slecht uit met vaak toch droog weer en aangename maxima die de eerste helft van volgende week zullen oplopen tot boven 25°C. Maar zo warm als halverwege juni zal het gelukkig niet worden. Zoals al eerder aangekondigd hebben we toen een officiele hittegolf gehad in Belgie. Voor Ukkel liep die van 18 juni t.e.m. 22 juni. Passen we de officiele definitie (5 dagen boven 25°C met minstens 3 dagen boven 30°C) toe op de MOCCA data, dan vinden we dat ook in Gent de criteria overschreden werden in alle 6 stations. De hittegolf begon zelfs al een dagje vroeger in Gent (op 17 juni) en duurde op een aantal locaties ook nog een dag langer (t.e.m. 23 juni). Vooral tijdens de eerste nachten van de hittegolf (toen het helder was) konden we een groot verschil in nachtelijke minima registreren. Melle kende minima wel 5°C lager gingen dan bv de meetpunten in het centrum van de stad.
MOCCA station Provinciehuis
Zomer 2017 is er meteen goed aan begonnen met een officiele hittegolf in Belgie van 18/06/17 t.e.m. 22/06/17. In Gent werd er aan de hittegolf criteria zelfs voor een iets langere periode voldaan.